Οι δυνατότητες για την εξοικονόμηση μίας σημαντικής δαπάνης που σε επίπεδο δήμου, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 7 εκ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Du Lac αποτέλεσε μία πρωτοβουλία της παράταξης στο πλαίσιο της προγραμματικής – προεκλογικής περιόδου με τον επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Λ. Νάτση να τονίζει πως κανείς δεν θέλει να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, αλλά αντιθέτως υπάρχει και η τεχνογνωσία και η διάθεση για αλλαγές με τεράστια σημασία και αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο.
Στα αξιοσημείωτα βέβαια της εκδήλωσης εκτός από το κυρίαρχο περιεχόμενο, ότι παρόντες πλην των βουλευτών Χρ. Μαντά και Γ. Στέφο ήταν κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής, όπως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Παπαδιώτης, οι αντιδήμαρχοι Θ. Μανταλόβας και Δ. Κατηρτσίδης, η πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γ. Γιώτη και άλλοι.
Η ανάγκη ενημέρωσης προφανώς είναι κυρίαρχη για όλους, όμως δύο μήνες πριν τις εκλογές, η παρουσία τόσων στελεχών, «έδειξε» και προς μία άλλη κατεύθυνση, αυτήν της πιθανής συνεργασίας των δύο παρατάξεων είτε προεκλογικά, είτε πολύ περισσότερο μετεκλογικά.
Στοιχεία για τον Δήμο
Στο κύριο αντικείμενο βέβαια της εκδήλωσης ο Λ. Νάτσης παρουσίασε πριν από τους εισηγητές συγκεκριμένα στοιχεία για το ενεργειακό κόστος του Δήμου και των επιχειρήσεων, που αποτυπώνονται στα εξής:
2.300.000 Ετήσια τέλη για το ηλεκτροφωτισμό στη ΔΕΗ.
100.000 για πετρέλαιο θέρμανσης μόνο ο Δήμος και οι υπηρεσίες του χωρίς τα σχολεία και τα νομικά πρόσωπα.
1.600.000 από το Δήμο προς τις σχολικές επιτροπές για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, κυρίως ΔΕΗ, Νερό και Θέρμανση.
1.500.000 ΔΕΗ στο ΣΥΔΛΙ.
1.825.000 ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΙ (3.101.000 ΔΕΥΑΙ χρέη 31/12/2018).
Στην πρόταση της παράταξης παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που μπορούν να είναι:
Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τη συμμετοχή επιχειρήσεων .
Συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και του Πανεπιστημίου.
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στο φωτισμό.
Μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου με απελευθέρωση πόρων για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.
Θέρμανση με αντλίες θερμότητας σε σχολεία και κτίρια, μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και του αποτυπώματος άνθρακα της πόλης μας.
Θετική συμβολή στη κλιματική αλλαγή.
«Ο σχεδιασμός της πολιτικής αυτής επιβάλει επίσης τη συνέργεια της με αυτήν της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, του σχεδιασμού δράσεων για τη κυκλική οικονομία και τη χάραξη πολιτικής για όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών δράσεων με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας.
Απαιτεί επίσης, την ύπαρξη ισχυρών και αυτοτελών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης με δυνατότητα σχεδιασμού εκτέλεσης έργων, το αναγκαίο προσωπικό και πόρους», ανέφερε ο κ. Νάτσης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.489)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(500)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.173)
- Εκδηλώσεις(1.558)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.908)
Αρθρογραφία
Είσοδος